Hőstörténetek

Csak a mi fejünkben?

2021. január 05. 11:00 - molnár zsuzsannna

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság döntése után

Azt mondja az Egyenlő Bánásmód Hatóság döntése, hogy nem kérhetjük számon a Kőbányai Önkormányzaton, hogy a csak a mi fejünkben lévő elképzelések szerint számolja fel a Hős utcai szegregátumot. A mi fejünkben lévő elképzelés, hogy az ott élők ne kerüljenek rosszabb helyzetbe, mint amilyenben most vannak. Ha ők úgy akarják felszámolni, hogy emberek hosszú éveken át gyűjtögetett pénzéből, törlesztett hiteléből vett lakásáért 4-5 millió forintot adnak, akkor úgy számolják fel. Hogy mit csinálnak ennyi pénzzel?

reflektorok.jpg

Fotó: Bódis Lajos

Semmi baj, ha valaki vidéken kap ingatlant, „oda jut vissza, ahonnan elindult” - mondta a szociális alpolgármester egy "egyeztetésen".

Tényleg? Ezt szeretné Kőbánya üzenni a polgárainak? Törekedhetsz, igyekezhetsz, előrébb juthatsz, de ha nem jutsz eléggé előre, ha nem sikerül odáig felverekedned magad, hogy közénk tartozz, akkor lehet, hogy bármikor egy tollvonással kihúzzuk a lábad alól a talajt, és mehetsz vissza oda, ahonnan jöttél?

Most már lassan három éve tart a Hős utcaiak kálváriájának zárófejezete. Az önkormányzat leállította a kisajátítási eljárásokat és nem is indított újat. Nem tudjuk persze, miért tett így az önkormányzat. De a kisajátítási eljárásokat, amit bíróságon meg lehetne támadni, leállította az önkormányzat. Most van olyan tuladonos lakó, akihez több mint egy éve nem szólt érdemben az önkormányzat. Viszont az alatta és mellette lévő lakást kibontották, úgyhogy ezen a télen valószínűleg sokszorosa lesz a fűtésszámlája a tavalyinak.

Bár az önkormányzati és kormányhivatali értékbecslések többek közt azért hoznak ki olyan alacsony összeget, mert ez egy rossz környék, alacsony a foglalkoztatottság stb. De az EBH szerint mégsem bizonyítja semmi, hogy az itt élőket rossz, hátrányos helyzetük ("védendő tulajdonságaik") miatt érné hátrányos megkülönbözetetés.

Igen, valóban nem könnyű felszámolni egy ilyen telepszerű szegregátumot. Kell hozzá pénz - ez van. Kellene szakértelem - ez volna, ha az önkormányzat igénybe venné. És kellene hozzá némi emberséges belátás, az a szándék, hogy azokat, akiknek szolgálatáért a fizetésüket kapják, ne árulják el választott képviselőik.

Ezt az utóbbit az Egyenlő Bánásmód Hatóság útján sem lehet kikényszeríteni, úgy látszik. Ahogy azt sem, ami miatt az egészbe belevágtunk: hogy az önkormányzat egyenjogú állampolgárokként bánjon a Hős utcaiakkal. Teljesen kétségbe vagyunk esve.

Tényleg nincs senki, aki megakadályozná ezt az égbekiáltó igazságtalanságot?


Bízunk benne, hogy van. Bár azzal a pár önkéntessel, akik mi vagyunk, erőn felüli munka volt már eddig is részt venni ebben az eljárásban, bízunk még annyira a magyar igazságszolgáltatásban, hogy továbbmegyünk.

(2020 májusában a TASZ-szal együtt kérelmet nyújtottunk be az EBH-hoz, így próbálva kikényszeríteni, hogy az önkormányzat minimális szakmai és etikai standardok betartása mellett, a Hős utcai lakókat teljesértékű emberként és magyar állampolgárként kezelve számolja fel a telepet. Kérvényünket a már megszűnőfélben lévő EBH elutasította. Érzéseinket és véleményünket itt fentebb, a TASZ cikkét pedig itt találja az érdeklődő.) 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hostortenetek.blog.hu/api/trackback/id/tr4616372620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása